O naszym stylu życia.
Perfekcja.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum O naszym stylu życia. Strona Główna
->
Indeks glikemiczny.
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Odchudzanie
----------------
Diety
Kalorie.
Indeks glikemiczny.
Nasze Wymiary.
BMI.
Głodówka.
Pamiętniki/Dzienniki
Anoreksja.
Bulimia.
Sport.
----------------
Ćwiczenia na wybraną partię ciała.
Bieganie.
Siatkówka.
Aerobik.
Taniec.
Siłownia.
Piłka ręczna.
Prace codzienne.
Spalanie kalorii podczas...
Pilates.
Szóstka Weidera
8 ABS
Moda
----------------
Styl.
Kolory.
Ulubione Ubrania.
Uroda
----------------
Kosmetyki.
Makijaż.
Trudności z...
Opalanie.
Trądzik
----------------
Jak sobie z nim poradzić?
Jakie kosmetyki?
Trądzik.
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
aleksa5
Wysłany: Pon 16:38, 19 Lut 2007
Temat postu: Indeks glikemiczny
Ostatnio modne i popularne diety bardzo rygorystycznie podchodzą do dobierania produktów spożywczych według indeksu glikemicznego. Jest to bardzo uproszczona metoda, a błędem jest branie pod uwagę tylko i wyłącznie jednego wskaźnika. Z indeksem glikemicznym jest dosyć poważny problem, gdyż wskazuje on jakość węglowodanów, a nie ich ilość w danym produkcie - nie wiadomo zatem ile danych węglowodanych jest w produkcie. Wartość indeksu glikemicznego mówi tylko, jak szybko poszczególne węglowodany zamieniają się w cukier. Ma to podstawowe znaczenie dla osób chorych na cukrzycę, ale jakie to ma znaczenie dla osób zdrowych stosujących zbilansowane diety? Ano takie, iż indeks glikemiczny należy rozpatrywać wraz z dwoma innymi wskaźnikami - kalorycznością danego produktu oraz ładunkiem glikemicznym .
Pojęcie ładunku glikemicznego (GL) najłatwiej wyjaśnić na przykładzie - weźmy pod uwagę marchew. Rodzaj cukru zawarty w tym warzywie ma wysoki indeks glikemiczny. Jednak całkowita ilość węglowodanów w marchwi jest mała i w konsekwencji nie dostarcza ona zbyt wielu kalorii. nazwane to zostało ładunkiem glikemicznym i oblicza się go, dzieląc indeks glikemiczny przez 100 mnożąc przez zawartość węglowodanów wyrażoną w gramach (po odjęciu od węglowodanów zawartość błonnika również wyrażoną w gramach).
Nie jesteś w stanie stosować diety bazującej tylko i wyłącznie na produktach o niskim indeksie glikemicznym, ale ważne jest aby znać ładunek glikemiczny i liczbę kalorii jakich dostarcza dany rodzaj żywności. Należy wystrzegać się produktów które mają wysoki indeks glikemiczny jak i ładunek glikemiczny - są to z reguły produkty-pułapki, które są bardzo wysoko-kaloryczne. Gdy się odchudzamy lub stosujemy zbilansowane i zdrowe diety najlepiej wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym (GI) oraz niskim ładunku glikemicznym (GL) lub o wysokim GI i niskim GL. Może część osób w tym momencie się obruszy - szczególnie zwolennicy modnych ostatnio diet, lecz sugerowanie się tylko i wyłącznie jednym wskaźnikiem - indeksem glikemicznym jest błędem. Gdy prawidłowe odżywianie nie jest Ci obce to ZAWSZE należy brać pod uwagę kaloryczność produktu, indeks glikemiczny (czyli jakość węglowodanów powodujących wzrost poziomu cukru) oraz ładunek glikemiczny (wskazujący ile jest tych węglowodanów w danym produkcie).
Aby ocenić możliwość wpływu konsumpcji określonych produktów na poziom cukru we krwi, potrzebne są nam obie informacje - o indeksie glikemicznym oraz ładunku glikemicznym. Tym bardziej, iż istnieje wiele czynników zmieniających indeks glikemiczny danej potrawy. Oto przykłady:
• poziom indeksu glikemicznego naturalnych produktów jest zdecydowanie niższy niż produktów przetworzonych, (szczególnie termicznie - ugotowanych;
• produkty bogate w błonnik skutecznie opóźniają wchłanianie cukru do krwioobiegu, czyniąc ten proces bardziej rozłożonym w czasie;
• zrównoważona dieta obniża wskaźnik indeksu glikemicznego GI, np samo spaghetti posiada GI około 65 natomiast zawarte w zrównoważonym posiłku jego GI wynosi niespełna 20;
GleamGirl
Wysłany: Pon 10:55, 19 Lut 2007
Temat postu: Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. np. IG wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu poziom glukozy wzrośnie o 70%, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Należy pamiętać, że nie może być on ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzący w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć należy podać konkretny produkt konkretnej osobie. Badania potwierdzają, że średnia wartość jest powtarzalna u różnych grup ochotników. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim IG powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin