O naszym stylu życia.
Perfekcja.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum O naszym stylu życia. Strona Główna
->
Diety
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Odchudzanie
----------------
Diety
Kalorie.
Indeks glikemiczny.
Nasze Wymiary.
BMI.
Głodówka.
Pamiętniki/Dzienniki
Anoreksja.
Bulimia.
Sport.
----------------
Ćwiczenia na wybraną partię ciała.
Bieganie.
Siatkówka.
Aerobik.
Taniec.
Siłownia.
Piłka ręczna.
Prace codzienne.
Spalanie kalorii podczas...
Pilates.
Szóstka Weidera
8 ABS
Moda
----------------
Styl.
Kolory.
Ulubione Ubrania.
Uroda
----------------
Kosmetyki.
Makijaż.
Trudności z...
Opalanie.
Trądzik
----------------
Jak sobie z nim poradzić?
Jakie kosmetyki?
Trądzik.
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
GleamGirl
Wysłany: Wto 20:59, 20 Lut 2007
Temat postu: Tłuszcze.
Tłuszcze (lipidy) są składnikiem komórek ustrojowych, stanowią warstwę ochronną narządów wewnętrznych. Dla organizmu ludzkiego tłuszcze stanowią największe źródło energii, dostarczają bowiem dwa razy więcej kalorii niż białka i węglowodany - 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal energii.
W produktach zwierzęcych występują większe ilości tłuszczu niż w roślinach. Wyróżnia się tłuszcze nasycone i nienasycone. Tłuszcze nienasycone nadają produktom postać ciekłą (mazistą), natomiast nasycone konsystencję stałą (twardą). Tłuszcze nasycone występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. maśle, mięsie, słoninie; są one mniej korzystne dla naszego zdrowia, zawierają w swym składzie nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Z tego względu wykazują one działanie miażdżycorodne. Nadmierne spożycie tłuszczu ogółem może prowadzić do otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób.
Generalnie w polskiej diecie jest za dużo tłuszczu. Jemy duże ilości tłustego mięsa i wędlin, słodyczy, ciastek, które zawierają tłuszcz o nie najlepszej wartości odżywczej. W tłuszczach piekarskich i ciastkarskich procesem pogarszającym ich jakość żywieniową jest proces uwodornienia, który obniża ilość korzystnych dla nas niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększa z kolei zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Niektóre tłuszcze mają swoiste działanie na organizm. Należy do nich np. lecytyna. Stabilizuje ona układ nerwowy, poprawia pamięć oraz zdolność koncentracji. Lecytyna obecna jest w żółtku jaj, mleku, nasionach soi, oleju sojowym, rzepakowym i arachidonowym. Używana jest także do produkcji margaryn, czekolad, pieczywa i majonezu.
Dla zachowania zdrowia należy:
ograniczyć ogólne spożycie tłuszczu
zmienić strukturę spożycia: zamiast tłuszczów zwierzęcych stosować w większej ilości tłuszcze roślinne: oleje i miękkie margaryny. Te ostatnie nie zawierają cholesterolu, są wzbogacone witaminami, zawierają więcej kwasów nienasyconych w porównaniu do masła, które jest jednym z głównych źródeł kwasów nasyconych. Zawartość cholesterolu w dobowej diecie nie powinna przekraczać 300 mg.
zwiększyć spożycie ryb morskich. Tłuszcze z rodziny n-3 zawarte w rybach morskich wpływają na zmniejszenie poziomu we krwi cholesterolu i triacylogliceroli. Poza tym wykazują działanie hamujące rozwój nowotworów, osłabiają reakcje alergiczne i zapalne. Do ryb najbardziej bogatych w tłuszcz należy łosoś i węgorz.
do jednokrotnego smażenia w domu powinniśmy używać olejów roślinnych bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - np. olej rzepakowy bezerukowy lub oliwę z oliwek.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin