O naszym stylu życia.
Perfekcja.
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum O naszym stylu życia. Strona Główna
->
Diety
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Odchudzanie
----------------
Diety
Kalorie.
Indeks glikemiczny.
Nasze Wymiary.
BMI.
Głodówka.
Pamiętniki/Dzienniki
Anoreksja.
Bulimia.
Sport.
----------------
Ćwiczenia na wybraną partię ciała.
Bieganie.
Siatkówka.
Aerobik.
Taniec.
Siłownia.
Piłka ręczna.
Prace codzienne.
Spalanie kalorii podczas...
Pilates.
Szóstka Weidera
8 ABS
Moda
----------------
Styl.
Kolory.
Ulubione Ubrania.
Uroda
----------------
Kosmetyki.
Makijaż.
Trudności z...
Opalanie.
Trądzik
----------------
Jak sobie z nim poradzić?
Jakie kosmetyki?
Trądzik.
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
GleamGirl
Wysłany: Wto 21:11, 20 Lut 2007
Temat postu: Soja.
Soja jest najbogatszym źródłem białka roślinnego wśród nasion strączkowych . Zawartość białka dochodzi do 40% . Zawiera witaminy B1, B2, PP, E, K, A ,C i inne z grupy B oraz komplet biopierwiastków . Zaletą soi jest alkaliczność - działa na organizm zasadotwórczo , a zatem nie zakwasza go . Z soi przyrządza się mleko sojowe , a także olej , który ma bardzo wysoką wartość biologiczną . Soja posiada właściwości antymiażdżycowe i antyrakowe ..
100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal - kaloryczność ta wynika z dużej zawartości tłuszczu ( do 20 % ) , co jednak nie obniża jej wartości odżywczej , albowiem zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych .
Dużą wartością jest zawarty w soi koenzym Q , który występuje jedynie w mleku matki oraz właśnie w soi. Niedobór koenzymu w organizmie wpływa na przedwczesne starzenie.
Soja chroni organizm przed schorzeniami nowotworowymi, kardiologicznymi, osteoporozą oraz otyłością.
Soję moczymy w wodzie do kilkunastu godzin a następnie gotujemy w tej samej wodzie dwie godziny . Piana podczas gotowania jest naturalnym zjawiskiem , wystarczy ją zebrać i usunąć .. Ugotowaną soję mielimy i używamy do czego tylko wyobraźnia nas nakłoni ...
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par
HEDONISM
Regulamin