Autor Wiadomość
Lady-Sugar
PostWysłany: Pon 12:20, 19 Lut 2007    Temat postu:

I dalej:

Zapotrzebowanie [kcal]

Dzieci 1-3 lat 1300
Dzieci 4-6 lat 1700
Dzieci 7-9 lat 2100
Chłopcy 10-12 lat 2600
Dziewczęta 10-12 lat 2300

Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300
Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700
Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800
Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700

Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000
Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 4000-4500

Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800
Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200
Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800
Kobiety karmiące 3400

Mężczyźni 65-75 lat 2300
Mężczyźni powyżej 75 lat 2100

Kobiety 60-75 lat 2200
Kobiety powyżej 75 lat 2000
Lady-Sugar
PostWysłany: Pon 12:17, 19 Lut 2007    Temat postu:

1 kaloria [cal] jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 [g] wody chemicznie czystej o 1oCelsjusza przy ciśnieniu 1 atmosfery

Podstawową jednostką energii w międzynarodowych układzie SI jest Jul (Dżul) - [J]

1 kilokaloria [kcal] = 1000 [cal]
1 kilojul [kJ] = 1000 [J]
1 [kcal] = 4,184 [kJ]

Wartość energetyczną żywności oznacza się za pomocą tzw. równoważników energetycznych: fizycznych i fizjologicznych

Równoważnik energetyczny fizyczny - jest to ilość energii jaka się wyzwala podczas spalania 1 [g] białka, 1 [g] tłuszczu, 1 [g] węglowodanów w warunkach pozaustrojowych, w tzw. bombie kalorymetrycznej. W wyniku spalenia wszystkich substancji organicznych zawartych w pożywieniu (u człowieka spalanie nie zachodzi do końca) otrzymuje się następujące równoważniki fizyczne:

dla 1 [g] białka - 5,65 [kcal]
dla 1 [g] tłuszczu - 9,45 [kcal]
dla 1 [g] węglowodanów - 4,1 [kcal]

Równoważnik energetyczny fizjologiczny - jest to ilość energii jaką organizm człowieka wyzwala z 1 [g] białka, 1 [g] tłuszczu, 1 [g] węglowodanów.

Do obliczeń stosuje się:

Równoważnik Atwatera (bardziej popularny, używany powszechnie do obliczeń), który dotyczy energii netto, czyli energii przyswajalnej, uzyskanej z żywności po uwzględnieniu strawności i przyswajalności. I tak:

dla 1 [g] białka - 4,0 [kcal]
dla 1 [g] tłuszczu - 9,0 [kcal]
dla 1 [g] węglowodanów - 4,0 [kcal]

Równoważnik Rubnera, który dotyczy energii brutto. I tak:

dla 1 [g] białka - 4,1 [kcal]
dla 1 [g] tłuszczu - 9,3 [kcal]
dla 1 [g] węglowodanów - 4,1 [kcal]

Dodatkowo do obliczania wartości energetycznych określa się następujące składniki:

dla 1 [g] alkoholu etylowego - 7 [kcal]
dla 1 [g] kwasów organicznych - 3 [kcal]
dla 1 [g] polioli - 2,4 [kcal]


mam nadzieję, że sie przyda Very Happy
GleamGirl
PostWysłany: Pon 10:54, 19 Lut 2007    Temat postu: Co to są kalorie?

Kalorie (kcal) lub dżule są jednostkami energii. Energia to zdolność do wykonania pracy. Aby np. przemieścić kamień z miejsca na miejsce (wykonać pracę) należy najpierw posiadać odpowiednią ilość energii. Energię taką posiadają produkty spożywcze. Przyjmując je zaopatrujemy organizm w energię potrzebną do jego funkcjonowania i aktywności.
Zgodnie z prawem zachowania energii, energia nie może po prostu znikać, może jedynie być przekazywana.
Pierwsza zasada termodynamiki mówi o dwóch możliwościach przekazania energii: przez pracę i przez ciepło.
W procesie trawienia pokarm zostaje pozbawiony energii i wydalony jako nieenergetyczny, uzyskana energia oddana zostaje w postaci pracy (aktywności ruchowej) oraz ciepła (ciepłota ciała).

Powered by phpBB Theme ACID Š 2003 par HEDONISM
© 2001 - 2005 phpBB Group