Forum O naszym stylu życia. Strona Główna O naszym stylu życia.
Perfekcja.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tłuszcze.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum O naszym stylu życia. Strona Główna -> Diety
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GleamGirl
Administrator



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:59, 20 Lut 2007    Temat postu: Tłuszcze.

Tłuszcze (lipidy) są składnikiem komórek ustrojowych, stanowią warstwę ochronną narządów wewnętrznych. Dla organizmu ludzkiego tłuszcze stanowią największe źródło energii, dostarczają bowiem dwa razy więcej kalorii niż białka i węglowodany - 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal energii.

W produktach zwierzęcych występują większe ilości tłuszczu niż w roślinach. Wyróżnia się tłuszcze nasycone i nienasycone. Tłuszcze nienasycone nadają produktom postać ciekłą (mazistą), natomiast nasycone konsystencję stałą (twardą). Tłuszcze nasycone występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. maśle, mięsie, słoninie; są one mniej korzystne dla naszego zdrowia, zawierają w swym składzie nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Z tego względu wykazują one działanie miażdżycorodne. Nadmierne spożycie tłuszczu ogółem może prowadzić do otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób.

Generalnie w polskiej diecie jest za dużo tłuszczu. Jemy duże ilości tłustego mięsa i wędlin, słodyczy, ciastek, które zawierają tłuszcz o nie najlepszej wartości odżywczej. W tłuszczach piekarskich i ciastkarskich procesem pogarszającym ich jakość żywieniową jest proces uwodornienia, który obniża ilość korzystnych dla nas niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększa z kolei zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych.

Niektóre tłuszcze mają swoiste działanie na organizm. Należy do nich np. lecytyna. Stabilizuje ona układ nerwowy, poprawia pamięć oraz zdolność koncentracji. Lecytyna obecna jest w żółtku jaj, mleku, nasionach soi, oleju sojowym, rzepakowym i arachidonowym. Używana jest także do produkcji margaryn, czekolad, pieczywa i majonezu.

Dla zachowania zdrowia należy:
ograniczyć ogólne spożycie tłuszczu
zmienić strukturę spożycia: zamiast tłuszczów zwierzęcych stosować w większej ilości tłuszcze roślinne: oleje i miękkie margaryny. Te ostatnie nie zawierają cholesterolu, są wzbogacone witaminami, zawierają więcej kwasów nienasyconych w porównaniu do masła, które jest jednym z głównych źródeł kwasów nasyconych. Zawartość cholesterolu w dobowej diecie nie powinna przekraczać 300 mg.
zwiększyć spożycie ryb morskich. Tłuszcze z rodziny n-3 zawarte w rybach morskich wpływają na zmniejszenie poziomu we krwi cholesterolu i triacylogliceroli. Poza tym wykazują działanie hamujące rozwój nowotworów, osłabiają reakcje alergiczne i zapalne. Do ryb najbardziej bogatych w tłuszcz należy łosoś i węgorz.
do jednokrotnego smażenia w domu powinniśmy używać olejów roślinnych bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - np. olej rzepakowy bezerukowy lub oliwę z oliwek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum O naszym stylu życia. Strona Główna -> Diety
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin